Lidenskapens pris

Lidenskapens pris (1994)

Orginaltittel: Legends of the Fall

FilmMagasinet nr. 2 - 1995

Som det antydes i den norske tittelen (som er helt løsrevet fra den amerikanske originalen) blir de store følelsene pumpet løs på publikum i dette melodramatiske familiedramaet. En tragedie, eller rettere flere tragedier, åpenbares etterhvert som fortellerstemmen, en indianer på stedet, gradvis avslører hovedpersonenes skjebner. Kjærlighet og død blandes med fantastisk natur og bombastisk musikk som understreker alle følelser så ingen kan misforstå materialets sjebnesvangre karakter.

Mesteparten av handlingen foregår på en stor flott gård i praktfulle omgivelser i Montana, USA. Eksmilitære William Ludlow har trukket seg tilbake til denne idyllen, delvis for å oppdra sine tre sønner der. Guttenes mor har dratt fra stedet for lenge siden. Våren 1913 kommer yngste sønn Samuel (Henry Thomas) hjem fra et skoleopphold, sammen med sin vakre forlovede Susannah (Julia Ormond). Eldstebror Alfred (Aidan Quinn) forelsker seg ved første øyekast. Mens den vakre jenta liker den mellomste broren, den ville Tristan (Brad Pitt) og følelsene kan være gjensidige. Her ligger alt klart for all verdens ukebladsklisjéer, og de kommer alle som en.

1914 er tid for verdenskrig i Europa, og de tre brødrene gjør sin heroiske innsats. To av dem kommer levende tilbake, den ene lett såret. Nei, handlingen skal ikke avsløres, så historien får foreløpig ende her.

Regissøren Edward Zwick demonstrerte med "Glory" at han har godt grep om slike storslagne epos. Spesielt krigsscenene i "Lidenskapens pris"når samme kvalitet Brad Pitt er i stadig utvikling som skuespiller, og vil sjarmere de fleste. Aidan Quinn har en mer sammensatt rolle og gjør den med glans. Henry Thomas er helt grei som den idealistiske yngstebroren. Julia Ormond er på full fart mot stjernene, jeg husker henne tidligere fra bl.a. Greenaways makabre "The Baby Of Macon". Anthony Hopkins ligger i sin briljans farlig nær en parodi av seg selv, før det tipper fullstendig over mot slutten. "Lidenskapens pris" er en type film som blir mer og mer sjelden. Tankene flyr til en stor porsjon "Giganten" og noen små drypp "Tatt av vinden". Mange vil elske dette, andre, inkludert undertegnede får for mye av det meste i dette pompøse amerikanske føleriet. Og James Horners musikk fungerte bedre i "Aliens" enn i dette landskapet.

Karakter: G -
Tommy Lørdahl

(FSP 7)

Det at en amerikansk dramafilm slår gjennom så sterkt, også på norske kinoer hører til sjeldenhetene. Sterke følelser, romantikk, tragedie og selvfølgelig dramatikk er viktige temaer i dette tåredryppende familiedramaet. Flere kinosjefer valgte å dele ut papirlommetørklær til alle gjestene før filmen for å slippe de store rushene ut på toalettene under forestillingen!

Det er flere dyktige skuespillere til stede, og de gjør en nydelig jobb alle sammen. Spesielt Anthony Hopkins og selve eksemplet på den våte drømmen, Brad Pitt. Han er så vakker at jentene svimer av bare de ser ham. Nydelig er også Julia Ormond, og etter Lidenskapens pris har karrieren hennes virkelig fått fart på seg også. Dette er historien om faren som bor langt ute i ødemarken sammen med sine tre sønner. Han oppdrar dem så godt han kan på den gammeldagse måten, men det skal vise seg at alle i familien har sine mørke sider. Forviklingene begynner når den yngste broren dukker opp med sin nye forlovede. Da begynner flere hjerter å banke fortere, og store forviklinger oppstår. Tåredryppende, vakker natur og fullstendig gripende! Husk lommetørkle! (SG)

Filmspesialisten

På Kino nr. 2 - 1995

"Lidenskapens pris" er et familiedrama. Filmens fortellerstemme beretter om tragedier som har rammet flere personer. Handlingen er lagt til Montana i USA. En tidligere militær har trukket seg tilbake til dette naturskjønne området for å oppdra sine tre sønner.

Året er 1913. Den yngste av brødrene kommer hjem fra skoleopphold sammen med sin billedskjønne forlovede. Eldstebroren forelsker seg i henne ved første øyekast, mens hun selv foretrekker den mellomste av brødrene - og følelsene viser seg å være gjensidige. Året etter bryter første verdenskrig ut og de tre brødrene reiser ut. Kun to av dem kommer tilbake etter krigen, den ene av dem lettere såret.

Regissøren Edward Zwick har tidligere vist at han har sansen og behersker storslagne epos, ikke minst i "Glory". Rollene er besatt av noen av Hollywoods mest interessante skuespillere for tiden, og resultatet er blitt et storslagent epos av typen "Tatt av vinden" uten at filmen når opp til de høyder. Men bevares, her er mange muligheter til å la tårene renne.

Geir Kamsvåg

NRK2 2002

I krig og kjærlighet

Oberst William Ludlow er misfornøyd med hvordan den amerikanske hæren behandler indianerne, og bestemmer seg for å flytte opp i fjellene i Montana for å starte et nytt liv med sine tre sønner. Men både utbruddet av første verdenskrig og den vakre Susannah betyr store forandringer for familien Ludlow.

Vel etablert i Montana bestemmer obersten seg for å lære sønnene gode, gamle amerikanske ferdigheter som å ri, og behandle et gevær. En av sønnene, Samuel, ønsker mer teoretisk lærdom og drar av gårde til nærmeste by for å studere. Han kommer hjem igjen med sin forlovede, den vakre Susannah. Men brødrene forelsker seg også i Susannah, og stemningen i familien blir noe anspent.

Den første verdenskrigen kommer som en redning. Krigen betyr mange muligheter for unge menn som er dyktige til å ri og skyte, og brødrene bestemmer seg for å verve seg.

TV3 1998

Anthony Hopkins og Brad Pitt spiller i dette storslåtte episke dramaet som utspiller seg ved slutten av forrige århundre og fram til begynnelsen av 1960-årene. Filmen forteller historien om tre brødre og den vakre unge kvinnen som ugjenkallelig forandrer livene deres på forskjellige måter. Oberst William Ludlow lever sammen med sine sønner i Montanas ville landskap. Inn i denne meget maskuline verden kommer vakre Susannah, som vekker kaotiske følelser i Ludlow-familien. Fokus er mest på sønnen Tristan, en mann som forsøker å finne ut av seg selv, i en familie som forsøker å opprettholde et enkelt levesett i stadig skiftende tider. Filmen ble nominert til fire Golden Globe-priser.

Film & Kino

Et storslått episk drama som utspiller seg fra slutten av forrige århundre fram til begynnelsen av 60-årene. Oberst William Ludlow lever sammen med sine tre sønner i Montanas ville landskaper. Inn i denne meget maskuline verden kommer vakre Susannah, som vekker mye kaotiske følelser i Ludlow-familien. Filmen fokuserer mest på sønnen Tristan, som en mann som forsøker å finne ut av seg selv, i en familie som forsøker å opprettholde et enkelt levesett i stadig skiftende tider. Edward Zwick debuterte på midten av 80-tallet med ungdomskomedien About Last Night, og oppnådde solid anerkjennesle for sitt borgerkrigsdrama Glory i 1989

TV2 Filmkanalen 2006

Et storslått episk drama som utspiller seg fra slutten av forrige århundre fram til begynnelsen av 60-årene. Oberst William Ludlow lever sammen med sine tre sønner i Montanas ville landskaper. Inn i denne meget maskuline verden kommer vakre Susannah, som vekker kaotiske følelser i Ludlow-familien.

All filminfo

Våre brukere stemmer:

Aviser:

Regi: Edward Zwick

Manus: Susan Shilliday, Bill Wittliff

Genre:

Nasjonalitet: USA

Produsent: Edward Zwick, Bill Wittliff, Marshall Herskovitz

Kinodistribusjon:

Produksjonsår: 1994

Kinopremiere: 29.04.1997 (USA)

Lengde: 2 t. 13 min.

Aldersgrense:

Skuespillere: Brad Pitt, Anthony Hopkins, Aidan Quinn, Julia Ormond, Henry Thomas, Karina Lombard, Gordon Tootoosis, Christina Pickles, Paul Desmond, Tantoo Cardinal

Se alle

Trailer

Sett denne filmen?

Gi denne filmen et terningkast. Trykk på en av terningene for å gi din stemme.

Kino
Blu-ray/DVD
TV-oversikt

Kommende kinofilmer

Kommende Blu-ray / DVD-utgivelser

Kommende filmer på TV